Dit zijn ze: de tien beste films uit 2020 die ik dit jaar zag. Van onzichtbare mensen tot zingende founding fathers.

Voor het twaalfde jaar op rij blik ik (kort) terug op de films uit 2020 die mij het best bevielen. Dit is geen ultiem overzicht – daarvoor zag ik te weinig dit jaar – maar wel een lijst met 10 films die ik graag van harte zou willen aanbevelen. Alvast veel kijkplezier!

1. The Invisible Man

Is Elisabeth Moss de beste actrice van dit moment? Uhm: ja. Niemand anders kan immers zó moeiteloos zó’n breed scala aan emoties uit de spreekwoordelijke mouw schudden. En deze film is daarvoor misschien wel het perfecte verhicel. Een klassieke, gelaagde thriller die – tussen al het nagelbijten door – óók nog wat te zeggen heeft.

2. The Trial of the Chicago 7

Heb ik een zwak voor de scripts van Aaron Sorkin? Ja, schuldig. Dit Netflix-vehicel is de perfecte showcase voor zijn hoogdravende, woordrijke huisstijl. Van meeslepende monologen tot The West Wing-achtige walk&talks, alles dat je van Sorkin verwacht is aanwezig en net zo smakelijk – en maatschappelijk relevant – als we van hem gewend zijn.

3. Hamilton

Deze gefilmde Broadway Musical is energieker, creatiever en krachtiger dan veel van de ‘gewone’ films die we dit jaar voorgeschoteld hebben gekregen. Absoluut essentieel, zélfs als je normaliter niet van musicals houdt.

4. Tenet

Het enige dat deze head-scratcher van plek 1 houdt is het gebrek aan inleefbare personages. Waar Tenet het hart slechts zeer beperkt bespeelt, zwengelt het de adrenalineproductie moeiteloos aan en houdt het je brein nog dagelang bezig. Christopher Nolan staat zoals altijd garant voor onnavolgbaar spektakel.

5. 1917

One-shots tot kunstvorm verheven. Door de unieke lange takes van 1917 zit je als kijker middenin de film, zélfs als je het moet stellen zonder bioscoop. Een visueel meesterwerk, gestut met krachtige personages en een verhaal dat je laat voelen zonder dat het over the top gaat.

6. Alone

Absurd spannend, minimalistisch nachtmerriescenario. Van mens versus menselijk monster naar mens versus monsterlijke natuur.

7. Dark Waters

Een maatschappelijk bewogen thriller van het soort dat tegenwoordig veel te weinig wordt gemaakt. Bleek zijn feiten bovendien heel aardig (maar niet volledig) op orde te hebben.

8. A Beautiful day in the neighbourhood  

Tom Hanks in een rol die – gespeeld door iemand anders – al snel frustrerend zachtaardig en zoetsappig had kunnen zijn. Is in plaats daarvan betoverend charmant. Hanks op z’n Hankst. 

9. Les Misérables

Grimmige ‘remake’ van het origineel die moeiteloos in deze tijdgeest past, en mede daarom stevig beklijft. (Verwacht overigens geen zingende personages).

10. Greenland

Een rampenfilm? Is dat nu echt wat het ronduit ellendige 2020 nodig had? Eh, ja: wel als ze zo goed zijn. Ouderwets, vertrouwd en spannend. Verplichte kost voor fans van het genre.

Eervolle vermeldingen: Just Mercy, Bombshell, The Vast of Night en The Informer.