Fractie van een pixel – verhalen met een kosmisch perspectief

(Uitgeverij nieuwezijds, 2021)

Kijk eens naar de foto op de voorkant van dit boek. Dat is de aarde, gefotografeerd tussen de ringen van planeet Saturnus, op bijna anderhalf miljard kilometer van hier. Het is een beeld dat je direct laat voelen hoe onze planeet als bescheiden stipje door een onmetelijk groot heelal dobbert.

Wat zich afspeelt in dat heelal is zó ver verwijderd van ons aardse leven – werken, boodschappen doen, voor kinderen zorgen – dat je er heerlijk bij weg kunt dromen. Of het nu gaat over onze beroemd geworden eerste stappen op de maan, ruim vijftig jaar geleden, of over de verre, verre toekomst, wanneer het universum tot een definitief einde komt: bekijk onze levens vanuit dat kosmisch perspectief en alles wordt relatief. Het maakt van het heelal het ideale tegengif voor het heftige nu.

Dit boek voert je mee op ontdekkingstocht in het universum en schotelt je de meest recente wetenschappelijke inzichten voor over alles van exotische nieuwe werelden tot reusachtige zwarte gaten. Het laat daarmee – tussen de regels door – zien dat we allemaal één zijn op deze nietige planeet, onze onderlinge verschillen zodanig klein dat je ze nog nauwelijks kunt zien.

Met voorwoord van astronaut André Kuipers

Praktische informatie

  • Omvang 224 pagina’s
  • Uitgave paperback
  • ISBN 9789057125614
  • Prijs 18,95

Recensies

‘Geestverruimend’. ‘Verslavend’. ‘Uitmuntende wetenschapsjournalistiek’. ‘Krachtige, goedgekozen metaforen’. ‘Een fraaie compositie van rijke ideeën, die niet overschreeuwd wordt door het dagelijks nieuws’, in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde.

‘Een leerzaam boek voor wie meer te weten wil komen over de onbegrijpelijkste mysteries van ons onvoorstelbaar grote heelal […]. Heerlijk wegdromen bij de grootsheid van het universum’, in New Scientist.

‘De aardse beslommeringen relativeren en even ontsnappen aan de realiteit van elke dag. […] Van Hal is er goed in om ingewikkelde zaken heel bevattelijk uit te leggen’, ***** (5 sterren) bij het Humanistisch Verbond (België).

‘Het boek plaatst je op het kosmisch toneel, waarin onze Aarde in een kosmisch perspectief slechts een minuscuul, kwetsbaar stipje is dat in een onmetelijk uitgestrekt universum zweeft. […] Boeiende populairwetenschappelijke teksten over de meest recente inzichten in de ruimtevaart, geschikt voor een breed publiek’, bij NBD Biblion.

‘Van Hal levert een boek dat leest als een trein en volgepakt is met spannende verhalen en geslaagde analogieën’, bij Kennislink.

‘Een interessant boek om te lezen, je leert in elk hoofdstuk weer iets nieuws over het heelal en de ruimtevaart’, **** (4 sterren) op blog sterrenkijken.nu.

‘Een bundeling van laagdrempelige bijdragen in bevattelijke taal over ruimtevaart en sterrenkunde. […] Je bent meteen mee met de belangrijkste recente ontwikkelingen’, in boekenbijlage.nl.

‘Aanrader’ in het Financieele Dagblad.

In de media

Bij Spraakmakers op NPO Radio 1

Bij Wout2Day op NPO Radio 2

Bij Frank & Eva op 3FM (beluister fragment hieronder, of download mp3 hier):

Op andere sites

Geef een beoordeling of recensie op Goodreads.

Bestellen?

Fractie van een pixel is onder meer verkrijgbaar op bol.com, of bij uw lokale boekhandel.