(Mini)jaaroverzicht: de beste films van 2019

Normaliter blik ik in dit inmiddels sluimerende blog steevast terug op het afgelopen filmjaar. Dit jaar is het daar niet van gekomen. Ter compensatie schreef ik een uitgebreide terugblik op het wetenschappelijke filmjaar voor de Volkskrant. En, omdat ik het niet kon laten: hieronder toch nog een top tien.

Het is wel lijst met het nodige voorbehoud. Want ik zag dit jaar slechts een stuk of 25 nieuwe films. Gedoodverfde eindejaarslijstfavorieten zoals Marriage Story, Parasite, en Once Upon a Time… in Hollywood ontbreken daardoor. Ik zag ze namelijk nog niet.

  1. The Irishman. Samenkomst van Joe Pesci, Robert de Niro en Al Pacino, onder leiding van Martin Scorsese, laat wederom zien waarom deze mannen zo bepalend waren voor de moderne cinema. Het indringende laatste shot raakt precies de juiste noot.
  2. The Hate U Give. Sociaal relevant en indringend. Toprol van Amandla Stenberg.
  3. Booksmart. Moderne ‘Ferris Bueller’s day off’. Maar dan beter, diverser en sympathieker.
  4. Apollo 11. Prachtige opnames schetsen een betoverend tijdsbeeld van de landing op de maan. Alsof je zelf meevliegt met Armstrong & co.
  5. Le Chant du Loup (The Wolf’s Call). Denk je weleens: maakte Hollywood nog maar eens een nieuwe The Hunt for Red October en heb je Das Boot al gezien? Dan is deze onmisbaar. Beste onderzeebootfilm in járen.
  6. The Report. Denk All the President’s Men, maar vervang journalisten door onderzoekers aangesteld door het Amerikaanse congres. Hoe een rapport van vele kilogrammen papier tot één van de spannendste films van het jaar kan leiden.
  7. Vice. Van de makers van The Big Short en dat is te merken. Zelfde mengelmoes van humor en ernst. Wel jammer dat het af en toe de ware gebeurtenissen een tikje teveel aandikt.
  8. Shazam! Een instant familieklassieker. Zo maken ze ze niet meer (behalve nu, dan).
  9. Avengers: Endgame. De 22e film in een schier eindeloze superheldensaga. Wederom een knap staaltje vertelkunst. Net als alle films uit de stal van Marvel, eigenlijk.
  10. Escape Room. Prachtige, ingenieuze sets. Plus een verhaal net zo vol gepuzzel als de gemiddelde opsluitkamer.

Eervolle vermeldingen: Greenbook, Wild Rose en Captain Marvel

Op zoek naar nog meer goede films? Neem dan ook eens een kijkje bij de lijstjes van vorig jaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie