Tornado in je achtertuin? ‘Twister’ in de lage landen.

Tornado’s komen niet alleen voor in de Verenigde Staten. Moeten we ons al zorgen gaan maken dat grommende stormen á la Twister binnenkort door onze achtertuin zullen razen?

In de spectaculaire en vermakelijke film Twister tillen ze koeien, auto’s en zelfs complete huizen op: tornado’s. Als grommende beesten scheuren ze zich een baan langs akkers, door schuren en zelfs dwars door een bioscoopscherm. Het is de kijker van deze lekkere (en wetenschappelijk verrassend verantwoorde) film van de Nederlandse regisseur Jan de Bont daarom vergeven als hij of zij spontaan een fobie voor deze machtige natuursverschijnselen zou ontwikkelen.

Gelukkig kunnen wij onszelf hier in het meteorologisch makke Nederland geruststellen met de gedachte dat dat soort verschijnselen alleen in Amerika voorkomen. Toch? Helaas… Niet alleen komen tornado’s ook in ons eigen land voor, Nederland is zelfs één van de landen met de grootste tornadodichtheden ter wereld. Toegegeven, de bijna schattige water- en windhoosjes die ons land treffen zijn relatief zwak, maar dat wil zeker niet zeggen dat er eens in de zoveel tijd niet tóch eens een klapper tussen zal zitten.

In 2008 schreef ik in het novembernummer van NWT Magazine een lang verhaal over dit gewelddadige weersverschijnsel. Aanleiding was een drietal tornado’s die in augustus in flink hadden huis gehouden in Nederland, Frankrijk en Polen. Door gesprekken met meteorologen in Nederland, België, Duitsland en Amerika kwam ik er toen achter dat de kans op een heftige, American Style tornado zelfs in een grote stad als – bijvoorbeeld – Amsterdam niet uitgesloten is. “Het staat vrijwel vast dat het ooit gaat gebeuren, alleen wanneer is niet te zeggen”, zei één van de meteorologen destijds.

Voor wie wil weten hoe de vork precies in de steel zit – en of het al tijd wordt voor een stormkelder onder dat grachtenpandje – kan dat verhaal hier op deze site terugvinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie