George van Hal

Mijn naam is George van Hal. Ik ben wetenschapsjournalist en redacteur bij de Nederlandstalige editie van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Bij New Scientist schrijf ik alles van lange features tot korte nieuwsberichten en recensies. Een selectie van mijn stukken kunt u op deze site terug vinden.

Mijn expertisegebieden bevinden zich in de harde bètahoek (sterrenkunde, natuurkunde, wiskunde en informatica) en in de wetenschap die schuilt achter de spannendste bioscoopfilms. Over dat laatste onderwerp hou ik een actief en goed gelezen blog bij, op Scinetific.nl en de site van New Scientist. In 2015 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact over mijn eerste boek, Robots, Aliens en Popcornover de ware wetenschap achter sciencefictionfilms. In 2016 volgde mijn tweede boek, Elastisch Universum, over de baanbrekende ideeën van theoretisch fysicus Erik Verlinde.

Naast het schrijven, heb ik als redacteur verschillende coördinerende taken. Ik denk onder meer mee over de inhoud van het tijdschrift, stuur freelance medewerkers aan, begeleid onze stagiairs, corrigeer teksten op stijl en opbouw, denk actief mee over beeld en lay-out en voorzie onze boekenuitgeverij van inhoudelijk commentaar. Daarnaast coördineer ik onze uitingen op social media, coördineer ik de berichtgeving op onze website en maak en verstuur ik onze wekelijkse nieuwsbrief. Tot slot programmeer ik voor New Scientist de evenementen, lezingen, colleges en wetenschappelijke reizen op inhoudelijk vlak.

Ik ben ook actief als spreker en debatsdeelnemer, op evenementen of op de radio. Onder mijn opdrachtgevers bevinden zich het wetenschapscafé van de Volkskrant in De Balie in Amsterdam en de omroep NTR.  Daarnaast organiseer ik ook zelf evenementen – bijvoorbeeld voor het Leiden International Film Festival en voor het Scheltema Complex in Leiden.

Mocht u mij willen uitnodigen als spreker op uw evenement, of als programmeur van uw festival, neem dan contact met mij op.

Tot slot neem ik ook af en toe nog een freelance-opdracht aan, al heb ik naast mijn werk en andere activiteiten daarvoor niet altijd tijd. U kunt echter altijd contact met mij opnemen, ik geef sowieso altijd antwoord. Voor leuke opdrachten maak ik bovendien graag tijd vrij.

Meer informatie over mijn loopbaan, kunt u vinden in mijn CV.

Foto: Ilja Keizer (iljakeizer.com)