Mijn boeken:

De quantumcomputer – een digitale revolutie op het punt van uitbreken

(juli 2017, Veen Media/New Scientist)

Hij is razendsnel en kan dingen waar zelfs de sterkste supercomputer zijn tanden op stuk bijt. Van complete simulaties van ons klimaat of de ontwikkeling van effectievere medicijnen, tot het moeiteloos kraken van versleutelde informatie – als het even meezit maakt de quantumcomputer het allemaal mogelijk.

Met het toonaangevende quantumcomputerlab QuTech aan de TU Delft en het unieke quantumsoftware-instituut QuSoft in Amsterdam loopt Nederland voorop in de ontwikkeling van dit rekenbeest van de toekomst.

Dit boekje geeft een toegankelijke inleiding op de spookachtige natuurwetten waarmee deze nieuwe quantumcomputer rekent. Een kijkje achter de schermen bij een technologische revolutie die op het punt van uitbreken staat.

Meer informatie

elastisch-universumElastisch Universum – ABC van de baanbrekende ideeën van Erik Verlinde

(november 2016, Fontaine Uitgevers)

‘Een toegankelijk overzicht van de ideeën van Erik Verlinde, een van de meest originele denkers in de moderne fysica’ –Robbert Dijkgraaf

De Nederlandse fysicus Erik Verlinde wordt wel de nieuwe Einstein genoemd. In de verhitte strijd die fysici voeren over mogelijke verklaringen voor de onbegrepen 95 procent van ons universum presenteert hij een fundamenteel nieuw idee. Het hoort bij de overkoepelende theorie waaraan Verlinde al zeven jaar werkt, die ons begrip van de realiteit volledig op zijn kop kan zetten.

Dit boekje duikt voorbij de soundbites uit de media. Hierin vind je toegankelijke antwoorden op vragen als ‘waaruit bestaat de werkelijkheid?’, ‘bestaan ruimte en tijd nu echt?’ en natuurlijk: ‘wat heeft stopverf in hemelsnaam te maken met de ware aard van het heelal?’

Meer informatie

Robots 2Robots, aliens en popcorn – wetenschap op het witte doek

(mei 2015, Atlas Contact)

‘Een uitermate prettig boek. Een inspirerende en leerzame rondgang door delen van de natuurkunde, de robotica, de exobiologie, materiaalkunde en de kosmologie […] De einduitkomst van Van Hals pakkende verhalen is dat zowel in de wetenschap als de film de verbeelding aan de macht is en dat ze daarom graag leentjebuur bij elkaar spelen en inspiratie zoeken.’ – ****, de Volkskrant

‘Een mooi en uitgebreid overzicht van films die worden voortgestuwd door onze fantasieën over slimme computers en robots, buitenaards leven, verre ruimte-expedities, reizen in de toekomst en in het verleden, en zelfs het verkennen van parallelle universa.’ – NRC Handelsblad

‘Een erg helder en prettig opgeschreven boek […] waar je stiekem niet eens echt een filmfanaat voor hoeft te zijn.’ – ****, Kijk

‘Een feest om te lezen. Het [boek] combineert het lichte van films met de zwaarte van wetenschap op een voortreffelijke manier.’ – Kennislink.nl

‘Uit Robots, aliens en popcorn blijkt dat wetenschap en amusement in staat zijn tot een goed huwelijk.’ – Elsevier

Meer informatie

Samen met anderen:

Young Scientist vakantieboek zomer 2017

(mei 2017, Veen Media/New Scientist)

Waarom geeft de zon licht? Zinken zware mensen sneller? Waarom zweet je als het warm is?

Het Young Scientist vakantieboek voor de zomer van 2017 staat in het teken van zomerse thema’s die beginnen met de letter Z.

Nieuwsgierige kinderen kunnen tijdens zinderende zomeravonden helemaal los op weetjes, raadsels en puzzels met een wetenschappelijk tintje.

(Ik schreef het hoofdstuk: ‘Zombies’)

Ideeën die de wereld veranderen – interviews met 21 Nederlandse en Vlaamse topwetenschappers

(maart 2017, Veen Media/New Scientist)

Nederlandse en Vlaamse onderzoekers lopen voorop in de internationale wetenschappelijke wereld. Ze bestuderen de kleinste deeltjes waaruit de werkelijkheid is opgebouwd, ontrafelen de werking van ons brein en ontwerpen de technologieën van de toekomst.

Dit boek brengt de beste interviews uit New Scientist van de afgelopen twee jaar. De wetenschappers spreken vrijuit over hun onderzoek, over de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen en over de grensverleggende ontwikkelingen in hun vakgebied.

(Ik schreef de interviews met Leo Kouwenhoven, Carlo Beenakker, Dick Swaab, Hans Clevers, Vanessa Evers, Bela Kubat en André Kuipers)

winterboekYoung Scientist vakantieboek winter 2016

(november 2016, Veen Media/New Scientist)

Dit vakantieboek is een vervolg op het succesvolle Young Scientist Vakantieboek dat deze zomer voor het eerst is verschenen. Wederom staat het bol van wetenschappelijke feitjes die je op je vakantie kunt tegenkomen. Maar dan nu vooral gericht op de winter; houden winterdieren een zomerslaap? Waarom worden winters steeds warmer en wat is de snelste manier om een besneeuwde bergtop af te gaan.

Omdat nieuwsgierige kinderen niet ineens ophouden met nieuwsgierig zijn als de vakantie begint, verzamelde de redactie van New Scientist de leukste wetenswaardigheden, raadsels en puzzels over de meest populaire wintervakantiebestemmingen. Perfect voor op de achterbank, in de trein of in het vliegtuig. Geen moment om je te vervelen!

(Ik schreef het hoofdstuk: ‘Winter’)

cover-high-resYoung Scientist vakantieboek 2016

(juni 2016, Veen Media/New Scientist)

Wanneer barst de Vesuvius in Italië weer uit? Waarom hebben de Grieken andere letters dan wij? Hoe zijn de Alpen ontstaan. Ook je vakantie staat bol van de wetenschap. Omdat nieuwsgierige kinderen niet ineens ophouden met nieuwsgierig zijn als de vakantie begint, verzamelde de redactie van New Scientist de leukste wetenswaardigheden, raadsels en puzzels over de meest populaire vakantiebestemmingen. Perfect voor op de achterbank, in de trein of in het vliegtuig.

En niet alleen ‘normale’ vakantieplekken komen voorbij. Met het oog op de toekomst nemen we alvast een kijkje op een nieuwe, verre bestemming: wat voor tent heb je eigenlijk nodig voor een weekje op planeet Mars?

(Ik schreef het hoofdstuk: ‘Mars’)

cover-dddDino’s, drones en deeltjes

(oktober 2015, Veen Media/New Scientist)

Een pizzabezorgende drone, een menselijke reis naar Mars en een kijkje in je dromen: dankzij wetenschap kan het de komende jaren allemaal werkelijkheid worden! Dat terwijl we nog niet zo heel lang geleden geen internet en telefoon hadden en dachten dat de schoolslag de snelste manier is om te zwemmen.

In Dino’s, drones en deeltjes lees je alles over de grote ontdekkingen van vroeger, nu en later. Van de allereerste dino’s tot de wereld in 2030. Van deeltjes zo klein dat je ze niet eens kunt zien, tot een getal zo groot dat je het niet eens kunt opschrijven.

(Ik schreef de hoofdstukken: ‘Reizen naar Mars & ‘Deeltjes’)